Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ülkesinin, komşularıyla yaşadığı diplomatik krizin çözümü için “diyaloğa hazır” ve “ara buluculuğa açık” olduğunu bildirdi. Katar resmi haber ajansı QNA’da yer alan habere göre, Al Sani, CNN’e verdiği röportajda, “Diyaloğa ve oturup konuşmaya hazırız. Biz burada ‘süper güç’ değiliz ve meselelerin çatışma yoluyla çözüleceğine inanmıyoruz.” dedi. Al Sani, ülkesinin “terörü desteklediği” yönündeki suçlamaları yalanladı.
Katarlı bakan, bu iddialara ilişkin, “Katar terörün finansmanıyla mücadele ediyor ve dünyayı potansiyel teröristlere karşı korumakta katkı sağlıyor.” değerlendirmesini yaptı.
SUUDİ ARABİSTAN’A YANIT GELDİ: ÇELİŞKİLERLE DOLU
Suudi Arabistan’ın açıklamasında ülkesine yönelttiği “bölge istikrarını sarsmak hedefiyle terör gruplarını kucaklama” suçlamasını reddeden Al Sani, şunları kaydetti:
“Bu açıklama çelişkilerle doludur çünkü açıklamada bir yandan İran’ı öte yandan Suriye’deki aşırıcı grupları desteklediğimiz söyleniyor. Bir yandan Suudi Arabistan ve Yemen’deki Müslüman Kardeşleri diğer yandan Husileri desteklediğimizden bahsediliyor ki bunlar tüm çatışma sahalarında husumet içerisindeler. Suudi Arabistan’daki muhalefeti ve Katif’teki mezhepsel hareketleri desteklediğimiz yönündeki malumatlar da tamamen yanlıştır. Suudi Arabistan ile Katar istihbaratı ve güvenlik birimleri arasında iş birliği var ve Suudi Arabistan’ın ulusal güvenliğine hizmet ediyor.
Fitch Ratings’ten Katar açıklaması.
Fitch Ratings’ten yapılan açıklamada, bazı Arap ülkelerinin Katar’la diplomatik ilişkilerini kesmesi hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.
Krizin, Katar’ın “AA” seviyesinde olan kredi notuna ve “durağan” görünümüne ani bir etkisinin olmayacağının belirtildiği açıklamada, krizin devam etmesi durumunda Katar’ın ekonomik ile finansal açıdan ciddi sorunlarla karşılaşabileceğine dikkat çekildi.
Açıklamada, söz konusu sorunların krizin süresine ve kapsamına bağlı bulunduğunun altı çizilirken, Katar’ın geniş yabancı varlıkları sayesinde ülkedeki geçici makro ekonomik endişelerin kontrol altında tutulmasının mümkün olduğu bildirildi.
Katar’ın Birleşik Arap Emirliklerine (BAE) olan doğalgaz ihracatının etkilenmediği ifade edilirken, uluslararası sevkiyat güzergahları ile ülkenin doğalgaz ihracını da yönlendirebileceği bilgisine yer verildi.
Öte yandan, Katar’ın sınırlarının ve ithalat güzergahlarının kapatılması halinde ülkede enflasyonun yükselebileceği ve altyapı projelerinin tamamlanmasının gecikebileceği vurgulanırken, turizm ve ticaret sektörlerinin de olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulunuldu.
Katar ekonomisindeki algının zayıflaması durumunda da bunun ülkedeki perakende ve gayrimenkul sektörlerini de vurabileceğine işaret edildi.
Fitch Ratings, krizin devam etmesi durumunda Katar’ın dış ve mali borçlarına odaklanarak ülke hakkında yeniden değerlendirmede bulunulanacağını bildirdi.
Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE, Mısır ve Yemen dün sabah yaptıkları açıklamalarla “teröre destek vermekle suçladıkları” Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.
Birleşmiş Milletler (BM), Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krizde Genel Sekreter Antonio Guterres’in, ihtiyaç duyulursa arabuluculuğa hazır olduğunu bildirdi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, bölgedeki mevcut durumu ve krizin çözümüne yönelik birtakım bölgesel diplomatik girişimleri yakından takip ettiklerini söyledi.
Dujarric, “İhtiyaç duyulursa Genel Sekreter her zaman arabuluculuğa hazır.” ifadesini kullandı.
Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Yemen “teröre destek vermekle suçladıkları” Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, ülkelerinin hava sahasını Katar’a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Katar’a karşı yapılan diplomatik ablukaya Maldiv Adaları ve uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Halife Hafter destekçisi Libya Tobruk hükümeti de katılmıştı.
AA
.
.