Alucra Demirözü Köyü

Türkiye rüzgar enerjisinde dünyaya fark attı EKONOMİ

Türkiye rüzgar enerjisinde dünyaya fark attı  EKONOMİ
Bu haber 07 Ağustos 2017 - 12:37 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Türkiye rüzgar enerjisinde dünyaya fark attı

Giriş Tarihi: 07.08.2017 
TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİNDE DÜNYAYA FARK ATTI

Türkiye, rüzgar enerji santrali ihalesi ile rekor kırdı, 3,48 sent’lik fiyat ile dünyaya fark attı. Avrupa’da yenilenebilir enerji alanında dünya lideri olan Almanya ve İspanya bile fiyatta Türkiye’yi yakalayamadı.

Türkiye’nin rüzgarı dünyaya fark attı. Rüzgar enerji santrali ihalesinden düşük fiyat rekoru kırılırken, daha kısa süreli alım garantisi, yüksek yerlilik oranı ve uzun süreli AR-GE şartı ile bir ilke imza atıldı.

Türkiye yenilenebilir enerjide üretim üssü olmak için harekete geçti. Rüzgar enerjisi santrali ihalesinde dünya liderleri kıyasıya yarıştı.

4’ü Alman 8 konsorsiyumun yarıştığı ihaleyi 3.48 cent fiyat veren Alman devi Siemens, Türk ortakları Türkerler-Kalyon ile birlikte kazandı.

Türkiye 3,48 cent’lik fiyat ile dünya rekorunu kırdı, daha az kamu desteğine rağmen benzer modeli uygulayan Güney Afrika, Brezilya ve Meksika’ya hem de Almanya’ya büyük fark attı.

Güney Afrika’da fiyat 4,71 sent, Brezilya’da 4,05 sent Meksika’da ise 3,84 sent fiyat verildi. Bu da Türk ekonomisine ve enerji sektörüne olan güveni bir kez daha ortaya koydu.

Türkiye’nin YEKA ile birlikte uyguladığı model dünyada tek.

Çünkü bu kadar yüksek yerlilik oranı ve AR-GE şartı hiçbir modelde yok.

Türkiye sözleşme imzalanmasından itibaren 15 yıl alım garantisi verirken, bu süre fabrika kurulumu ve üretimi de içeriyor.

Yani, üretim ne kadar hızlı olursa 15 yıllık dilim içinde o kadar alım garantisinden yararlanılmış olacak.

Diğer ülkelerde ise bu süre 20 yıl olarak dikkat çekiyor.

Türkiye’nin modelinde ortaya konan yerlilik şartı hiçbir ülkede bu kadar yüksek olmadı.

Brezilya 24 ekipmandan 12’sinin yerli üretimini, Güney Afrika yüzde 47’sini, Meksika ise kanat ve kulenin yerli üretim olması şartını koydu.
Türkiye’de ise teknolojik parçaları da içeren yüzde 65 gibi yüksek bir yerlilik oranı var.

Avrupa’da yenilenebilir teknolojileri alanında dünya lideri olan Almanya ve İspanya’da Türkiye’yi yakalayamadı.

Geçtiğimiz ay İspanya gerçekleştirdiği 1 gw’lık (cigavatlık) rüzgar ihalesinde 1 kilovat saat için 4.3 euro civarında fiyat verildi.

Almanya’da ise son ihaleler sonucunda 1 kilovat saat için 6.73 dolar fiyat çıktı.

Türkiye’nin pazar olarak firmalara sunduğu avantaj ve ortaya çıkan rekabet Avrupa’da bile yakalanmayan fiyatları getirmiş oldu

.

Enerjide Türkiye’yi daha da uçuracak yeni çalışma

ENERJİDE TÜRKİYE'Yİ DAHA DA UÇURACAK YENİ ÇALIŞMA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, rüzgarda daha güçlü enerjiyi denizlerde gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Uzmanlara göre, enerji alanında atılacak bu adım Türkiye’yi çok daha ileriye taşıyacak.

Rüzgar enerjisinde kritik ihalelere imza atan Türkiye, gözünü denizlere dikti. Denizlere rüzgar türbini yatırımının nispeten daha maliyetli olsa da daha çok enerji üretme potansiyeli barındırdığını belirten enerji uzmanları, “Enerjide deniz hamlesi bizi çok ileri taşır” yorumunda bulundu.

Rüzgar enerjisinde çok önemli hamlelerde bulunan Türkiye, rüzgarda daha güçlü enerjiyi denizlerde gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Enerji uzmanları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda bu konunun masada olduğuna işaret ederken, “Denizlerde rüzgarın genellikle daha kuvvetli ve düzgün esmesi deniz üstü rüzgar türbinlerine yönelimi daha ileri bir noktaya taşıyor. Çünkü rüzgar türbinlerinin enerji üretimi rüzgar hızının küpüyle doğru orantılı artıyor. Deniz üstüne çıkılması sayesinde rüzgar hızında yüzde 15’lik bir artış sağlanıyorsa enerji üretimi yüzde 50 artıyor” değerlendirmesi yaptılar. Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu da yeni hedefin ‘denizlerden enerji kazanmak’ olmasını gerektiğine vurgu yaptı.

1.5 KAT DAHA KARLI

Kumbaroğlu, şöyle devam etti: “Denizlerde rüzgarın genellikle daha kuvvetli ve düzgün esmesi deniz üstü rüzgar türbinlerine yönelimi daha ileri bir noktaya taşıyor. Rüzgar hızının 22 km/saat düzeyinden 25 km/saat düzeyine çıkması elektrik üretimini 1.5 katına çıkarıyor. Diğer bir deyişle, deniz üstüne çıkılması sayesinde rüzgar hızında yüzde 15’lik bir artış sağlanıyorsa enerji üretimi yüzde 50 artıyor.”

Prof. Dr. Kumbaroğlu, deniz üstü rüzgar türbinlerinin karadakilere göre yatırım maliyetleri yüksek olmasına rağmen aradaki makasın hızla kapandığının altını çizdi.

Yeni Şafak

Yerli enerji bağımsız Türkiye

YERLİ ENERJİ BAĞIMSIZ TÜRKİYE

Türkiye enerjide merkez üssü olma yolunda önemli bir adım daha attı.  Dünya devlerinin büyük ilgi gösterdiği rüzgar enerjisi ihalesinin kazananı, ihalede en düşük teklifi veren Alman Siemens ile Türk ortakları Türkerler ve Kalyon Ortak Girişim Gurubu oldu. Almanya ile yaşanan politik problemin ekonomide karşılık bulmadığını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ihaleyi bir milat olarak niteledi. Albayrak, ortaya çıkan fotoğrafın bölgeye ve dünyaya önemli bir mesaj verdiğini belirtti. Ayrıntıları analiz haberimizde…

Almanya ile gerilen politik ilişkiler ekonomiye yansımadı… Büyüyen Türkiye ekonomisi ve dev enerji yatırımlarından pay almak isteyen Alman şirketler Türkiye’ye yatırıma geldi.

Türkiye’deki en büyük rüzgar enerji ihalesini Alman-Türk ortaklığı kazandı.

Türkiye enerjide dışa bağımlılığını bitirmek için milli ve maden politikasını hayata geçirdi.

Enerjide her alanda çığır açacak yatırımlara imza attı. Özellikle yenilenebilir enerji projeleriyle dünyanın dikkatini çeken Türkiye birbiri ardına dev ihaleler düzenledi.

Yapılan yatırımlarla hem enerji ithalatı bitecek hem de teknolojide yerlileşme adımı atılacak.

Rüzgarın çılgın projesi olarak adlandırılan rüzgar enerjisi ihalesi tamamlandı.

Dünya devlerinin kıyasıya yarıştığı ihalede rekor kırıldı. 3,48 dolarlık fiyat tarihi rekor olarak kayıtlara geçti. İhaleye özellikle son günlerde gerilen ilişkilere rağmen Alman firmalarının ilgisi dikkat çekti.

4 Alman, 2 Çin, 1 Amerika ve 1 de Danimarka…
Rüzgar yenilenebilir kaynak alanları ihalesi için dünyanın önde gelen 8 dev firması Türk ortakları ile teklif verdi.
Kilovat saat başı 3,48 dolar cent ile en düşük teklifi veren
Türk-Alman ortaklığı Siemens, Türkerler ve Kalyon Ortak Girişim Grubu ihaleyi kazanan firma oldu.

İhale son dönemde gerilen alman ilişkileri çerçevesinde hem Almanya hem de dünyaya önemli bir mesaj niteliğindeydi.
Türkiye bu ihaleyle bir kez daha güvenilirliğini dünyaya ispatladı.

İhalenin önemine dikkat çeken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Bunun en önemli adımlarından bir tanesi, düne kadar rüzgârda yerli katkı payıyla kilovatsaat başına 10.3 dolar/cent alım maliyeti, tarihi bir rekorla 3.48 dolar/cente düşerek, bir dünya rekoru fiyatla gerçekleşti. Ben bundan, milletim adına, ülkem adına gurur duyuyorum Türkiye, bölge ve dünyaya en güvenli ve yatırım yapılabilir ülkelerin başında geldiğini ortaya koydu. Alman firmalarının cesur bakışı Türkiye – Almanya ilişkilerine önemli katkı yapacağını ortaya koymuştur ” dedi.

İhaleyi kazanan Siemens-Türkerler-Kalyon ortak girişim gurubunun Alman ortağı Siemens, dünyanın en büyük dördüncü rüzgar türbini üreticisi konumunda bulunuyor.

İhaleyi kazanan ortak girişim gurubu sadece bin megavatlık rüzgar santralı kurmayacak, o santrallerde kullanılacak türbinleri de Türkiye’de kuracağı fabrikalarda üretecek.

Tek bir noktada değil. Fabrikalar Türkiye’nin 5 farklı noktasında kurulacak.
Fabrikalara 100 milyon doların üzerinde yatırım yapılacak.
Üretimde ayrıca yüzde 65 yerlilik oranı olacak.

RÜZGAR TÜRBİNLERİ 5 BÖLGEDE ÜRETİLECEK

Kayseri – Niğde
Sivas
Edirne – Kırklareli – Tekirdağ
Ankara – Çankırı – Kırıkkale
Bilecik – Kütahya – Eskişehir

RÜZGARDA 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

İhaleyi kazanan girişim grubu yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapacak.
Kurulacak tesislerde toplamda 3 bin 750 kişi istihdam edilecek.
Santraller yıllık 3 milyar kilovat saat elektrik üretecek.
Böylece yaklaşık 1.1 milyon hanenin elektriği rüzgardan karşılanmış olacak.

Türkiye’deki bu ihalenin dünyadaki örneklerinden biri de Meksika’da…
Ancak orada en düşük fiyat 3,84 dolar olarak kayıtlara geçti.
Yani Türkiye’deki bedelin oldukça altında…
Üstelik orada AR-GE yatırımları yok, yerlilik oranı ise sadece yüzde 25 düzeyinde…
Yani Türkiye bu dev ihale ile her alanda farklılığını ortaya koydu.

İşte Türkiye enerjideki yerli ve milli yol haritasıyla ekonomisini güçlendirecek, dünya ekonomisinde söz sahibi olacak.

Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi, ekonomi büyüdükçe hız kazanacak.

Artık eski Türkiye geride kalıyor. “Su akar Türk bakar” döneminden güneşine, rüzgarına sahip çıkan bir ülkeye dönüşüyor Türkiye…

Türkiye’nin büyümesinde kilit rol oynayan enerji sektöründe yatırımlar hızla devam edecek.

Türkiye’nin hedeflerine koşar adım ilerlemesine hiçbir şey engel olamayacak.

Albayrak: Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun

ALBAYRAK: ÜLKEMİZE VE MİLLETİMİZE HAYIRLI OLSUN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye güneşte olduğu gibi rüzgar enerjisi alanında da teknoloji üretim üssü olmak için önemli bir adım attı” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bugün sonuçlanan dev rüzgar enerjisi ihalesi ile ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, dünyada ne kadar bölgesel krizler olursa olsun Türkiye bölgenin ve dünyanın en güvenilir yatırım yapılabilir ülkelerin başında geldiğini bu ihale ile ortaya koymaktan dolayı büyük bir gurur duydum” dedi.

İŞTE BAKAN ALBAYRAK’IN O AÇIKLAMALARI

Rüzgar enerjisi teknolojilerinde Türkiye’ye sınıf atlatacak YEKA yarışması ülkemize, milletimize ve enerji sektörümüze hayırlı olsun.

Türkiye güneşte olduğu gibi rüzgar enerjisi alanında da teknoloji üretim üssü olmak için önemli bir adım attı.

Kazanan konsorsiyum 10 yıl ar-ge ve %65 yerlilik şartı ile birlikte 5 farklı bölgede 1 milyar doların üzerinde yatırım hayata geçirecek.

Rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik maliyetlerinde, 10,3 cent olan alım fiyatı 3,48 cente düşerek bir dünya rekoru gerçekleşti.

2019 yılında yerli üretim rüzgar türbinlerimizi sisteme dahil ederek yerli ve milli enerji hamlemizin en önemli adımını atacağız.

Dünyanın önde gelen şirketlerinin ihaleye yoğun talebi ülkemize ve enerji piyasalarına duyulan güveni ortaya koymuştur.

 

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA