Alucra Demirözü Köyü

İsrail inşaat sektörüne Türk modeli

İsrail inşaat sektörüne Türk modeli
Bu haber 14 Haziran 2016 - 1:56 'de eklendi ve kez görüntülendi.

İsrail’de inşaat sektöründe 22 yıldır faaliyet gösteren Türk inşaat şirketinin iş yapma şekli, ülkede yatırım yapacak yabancı şirketlere örnek gösterildi.

İsrail’deki gökdelenlerin yaklaşık yüzde 80’ine imza atan Yılmazlar İnşaat’ın Genel Müdürü Ahmet Arık, yapımı süren 42 katlı gökdelende AA muhabirine şirketin faaliyetleri konusunda açıklamalarda bulundu.

Arık, Ortadoğu’nun New York’u olarak nitelenen Tel Aviv’in Ayalon bölgesinde yükselen bir gökdeleni göstererek, “Bittiğinde 65 katlı ve İsrail’in en yüksek gökdeleni olacak. Tel Aviv’in kulelerinde Türk Bayrağı’nı dalgalandırmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.

İsrail hükümetinin inşaat sektörünü canlandırmak için yabancı şirketleri ülkeye getirmeye çalıştığını anlatan Arık, projeleri zamanında tamamlamaları ve kaliteli işçilikleri ile yabancı yatırımcılara örnek gösterildiklerini söyledi. Arık, “İsrailli yetkililer, ‘Konut fiyatlarını düşürmek ve konut açığını kapatmak istiyoruz. Hem yabancı olup hem çok iyi iş yapan sizsiniz’ dediler. Biz de görüşlerimizi aktardık, sonra düzenleme yapıldı. İsrail hükümeti tarafından yabancı yatırımcıların ülkeye çekilmesi için hazırlanan resmi planda ‘Yılmazlar Modeli’ diye bir bölüm var, gelen şirketlerin burada nasıl iş yapabileceğini, bizim çalışmalarımız üzerinden gösteriyorlar, yani iş yapma şeklimiz İsrail hükümeti tarafından da model olarak gösteriliyor.” diye konuştu.

“Başarımızı Türk işçisine borçluyuz”

Arık, inşaatı süren projelerde Türkiye’den getirdikleri bin 200 işçiyi istihdam ettiklerini belirterek, başarılarının sırrının Türk personelle çalışmaları olduğunu ifade etti. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile İsrail Savunma Bakanlığı firması IMI arasındaki off-set anlaşması uyarınca, ülkede özel izinle faaliyet gösterdiklerini ve bazı vergiler konusunda şirketlerine muafiyet tanındığını anlatan Arık, bu anlaşmanın süresinin geçen yıl itibarıyla sona erdiğini söyledi. Söz konusu anlaşmanın bitmesiyle İsrail hükümetinin Yılmazlar İnşaat’tan, işçi başına yıllık 12 bin dolar vergi talep ettiğini belirten Arık, bu durumun da iş yapmalarını güçleştirdiğini ileri sürdü.

Şirketlerine, off-set anlaşmasına ve çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarına aykırı şekilde geçmişe dönük “işveren vergisi” adı altında 40 milyon dolar vergi borcu çıkarıldığını ifade eden Arık, bunun politik nedenlerle yapıldığını savundu. Arık, “Türk inşaat şirketi olarak Türkiye’den destek bekliyoruz. Türkiye isterse, bu sorun çözülür.” dedi.

Büyük şirketlerin bile bu vergiler nedeniyle İsrail’de iş yapmayı tercih etmediğine işaret eden Arık, şöyle devam etti:

“İsrail bir yandan inşaat sektörünü geliştirmek için 20 bin yabancı işçiye ihtiyaç duyduğunu söylüyor, diğer taraftan işçi başına çok yüksek vergiler talep ederek bu yatırımları engelliyor. Bugün İsrail’deki projelerde çalışan 6 bin yabancı işçi var, bunun 5’te 1’i bizim firmamızın çalışanları. Daha işe başlamadan yüksek vergilerle boğuşuyorsunuz. Bu vergiler kalkarsa 2-3 bin işçiye istihdam sağlayabiliriz.“

“Çinliler işçileri gemilerde yatırıyor”

Arık, İsrail’de faaliyet gösteren yabancı şirketlerin yüksek vergileri ödememek için çeşitli yollara başvurduğunu belirterek, “Aşdot limanı ihalesini alan Çinliler, işçileri dışarıya çıkartmayıp gemilerde yatırıyorlar. Biz iki ülke ilişkilerinin kötüleştiği dönemde bile İsrail’in modern mimarisinde belirleyici olduk. Çıkarılan vergi borcunu çok büyük haksızlık, siyasi bir konu olarak görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAKAA
Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA