Yapılan yeni araştırmalarda; obeziteye neden olan etkenler belirlendi. Buna göre yeme hızı ve yeme tarzı sağlığı etkileyen faktörler olarak ön plana çıkıyor.
Herkes ya fazla kilo almamak ya da sahip olduğu kiloyu korumak istiyor. Konu ile ilgili araştırma yapan bilim adamları yemek yeme hızıyla obezite arasındaki ilişkiyi araştırdı.
YÜZDE 42 DAHA AZ
Bilim insanlarının 60 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmada hızlı mı, yoksa yavaş mı yemek yemek daha çok kilo aldırıyor bunu belirledi. Araştırmaya göre; yemeğini yavaş yiyenlerin obez olma ihtimalinin hızlı yiyenlere göre yüzde 42 daha az olduğu gözlemlendi.
HIZLI YEMEK YİYENLER OBEZİTE RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
BMJ Open Dergisi’ne göre; hızlı yemek yiyenler doyduklarını hissetmedikleri için daha fazla yemek yiyor ve fazla kilo alıyor. Hatta bu obeziteye kadar bile gidebiliyor. Orta hızda yemek yiyenlerin ise obez olma ihtimalinin hızlı yiyenlere göre yüzde 29 daha az olduğu belirlendi.
YEMEĞİ 10 VEYA 20 DEFA ÇİĞNEYİN
Obeziteye veya kilo almaya karşı önerilen şey ise yenen yemeğin 10 veya 20 defa çiğnenmesi. Ayrıca araştırmada yemeğin üzerine çerez yiyenlerin ve yatmadan iki saat önce yemek yiyenlerin de bu risk ile karşı karşıya olduğu belirtildi.