Alucra Demirözü Köyü

Yabancı müziğin beynimizdeki algısı

Yabancı müziğin beynimizdeki algısı
Bu haber 14 Mart 2018 - 15:40 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Araştırmalara göre yabancı müziklere karşı olan yoğun ilgimiz, özentilikten değil farklı yaklaşımlara karşı olan açlığımız yüzünden olduğunu savunuyor.

Gökhan Mert GÜNAYDIN / [email protected]

Yabancı müzik nasıl olabilir? Müziğimiz ayet ve koro ile olduğu gibi hiyerarşik olarak yapılandırılabilir mi? Bunu takdir bile edebilir miyiz? Max Planck, İnsan Bilişsel ve Beyin Bilimleri Enstitüsü’nde doktora öğrencisi olan Vincent Cheung, yerel ve yabancı bağımlılıklara bağlı olduğunu varsayarak cevabın evet olacağını düşünüyor. Yeni yapılan araştırmalarda bunu daha detaylı açıklıyoruz.

TÜRLER ARASINDA BİLE ETKİLEŞİM VAR

Dil ve müzikte, bağımlılıklar iki şeyi birbirine bağlayan kavramsal parçacıklardır. Yerel olmayan bağımlılıklar, birbirinden ayrı kültürleri bağlar. Örneğin, pop müzikte, bir bölümü dinlerken ardından bir yöresel ilahi dinlediğimizde birbiriyle ilişkili nota dizilişleri duyarız. Besteciler, beklentilerimizi oluşturmak ve müziğe karşı güçlü duygusal tepkiler göstermemizi sağlamak için bu tür armonik düzlem kullanır.

Yabancı müziğin beynimizdeki algısı

PAUL BROCA KEŞFETTİ

Fransız anatomist Paul Broca, 1800’lü yıllarda farklı etnik kültür ile harmanlanan insanların beynindeki fizyolojik yapının değiştiğini buldu. Beynimizin sol tarafında farklı kültür ile ilgili gördüğümüz ve duyduğumuz eserler bizi neşelendirir ve merak uyandırır.

1950 ve 1990 skalasına baktığımızda Paul Broca’nın keşfettiği etkili yöntem ile dünya müziği birbirlerinin aranjmanlarını yaparak çok sayıda hit bulmuştur.

Yabancı müziğin beynimizdeki algısı

FARKLI KÜLTÜRLER MÜZİĞİ GÜZELLEŞTİRİYOR

Şu an günümüzde ise bu tarz müzikler ve bu müziklerin bulunduğu bazı klipler farklı kültürlerden ilham alarak yapılıyor. En büyük örneği, Truth Hurts’ün “Addictive” ve Jay-Z’nin “Big Pimpin” şarkılarıdır. Hem klipsel olarak hem de direk kullanılan melodilerle büyük bir başarı sağlamıştır. “Addictive” şarkısında Hint teması kullanılırken, “Big Pimpin”de Mısırlı sanatçı Hossam Ramzy’in şarkısı baz alınarak yapıldı.

Ülkemizde ise son yılın en çok damga vurulan şarkısı Çağatay Akman’ın “Gece Gölgenin Rahatına Bak” oldu. Bu şarkıda ise İsrailli iki gencin kurduğu Anna RF’in “Jump” şarkısını “kullanarak” büyük bir yankı uyandırdı.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA