Alucra Demirözü Köyü

Yerli aşını ismi nedir? Vac nedir, ne demek? Turkovac yerli aşının adı ne anlama geliyor? Tıp dilinde Vac açıklaması…

Yerli aşını ismi nedir? Vac nedir, ne demek? Turkovac yerli aşının adı ne anlama geliyor? Tıp dilinde Vac açıklaması…
Bu haber 22 Haziran 2021 - 17:43 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Yerli aşını ismi nedir? Vac nedir, ne demek? Turkovac yerli aşının adı ne anlama geliyor? Tıp dilinde Vac açıklaması…

Yerli aşının ismi nedir? Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın çevrim içi katılımıyla Ankara Şehir Hastanesi’nde Faz-3 çalışmalarına başlanan yerli aşının adı belli oldu. Yerli aşının isminin açıklanmasının ardından bazı sorular gündeme geldi. Yerli aşı hakkında merak edilenlere ahaber.com.tr’den ulaşabilirsiniz. Peki, yerli aşını ismi nedir? Vac nedir, ne demek? Turkovac yerli aşının adı ne anlama geliyor? İşte tıp dilinde Vac açıklaması…

Yerli aşını ismi nedir? Vac nedir, ne demek? Turkovac yerli aşının adı ne anlama geliyor? Tıp dilinde Vac açıklaması...

Yerli aşının adı nedir? Vac ne anlama geliyor? Kovid-19 salgınına karşı geliştirilen yerli aşısının Faz-3 çalışması kapsamında gönüllülerle yürütülen aşılama programı, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın çevrim içi katılımıyla Ankara Şehir Hastanesi’nde başladı. Bu gelişmelerin ardından yerli aşı ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Peki, yerli aşını ismi nedir? Vac nedir, ne demek? Turkovac yerli aşının adı ne anlama geliyor? İşte tıp dilinde Vac açıklaması…

YERLİ AŞININ İSMİ NEDİR?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan yerli aşının adının “TURKOVAC” olduğunu açıkladı. Şimdi ise yerli aşının adının sonunda yer alan “Vac” kelimesinin tıp dilinde ne anlama geldiği merak ediliyor.

TIP DİLİNDE “VAC” NE DEMEK?

VAC tıp dilinde negatif basınçlu yara tedavisi olarak biliniyor. Açılımı Vakum Yardımlı Kapama olan VAC, uzun süren ve kapanmayan yara tedavilerinde kullanılan bir yöntemdir.

Yatak yaraları, şeker hastalığına bağlı kapanmayan yaralar, damar sertliğine bağlı kapanmayan yaraların tedavisinde etkili olan VAC tedavisi, yara bölgesini steril bir şekilde kapatarak buraya sürekli veya aralıklı olarak negatif basınç uygulama temeline dayalıdır.

Bu yöntem ile lokal kan akımı artırılır, lokal ödem azaltılır, granülasyon dokusu gelişimi artar, baktiri kolonizasyonu azaltarak enfenksiyonla mücadele eder, nemli yara ortamı sağlar, epitelizasyonu hızlandırır, yara kontraksiyonunu sağlar.

YERLİ AŞI SON DURUM

TÜSEB ile ERAGEM tarafından koronavirüse karşı geliştirilen Kovid-19 yerli aşısının Faz-1 çalışması, 44 gönüllü üzerinde yapılmıştı. İnaktif aşının Faz-2 çalışmaları ise şubat ayında başladı ve 250 gönüllünün aşı uygulaması 9 Nisan’da tamamlandı. Nisan ayı sonunda ise Faz-2’nin raporlama işlemi tamamlandı. Raporlamada koronavirüs aşısı olan gönüllülerin yüzde 100’ünde antikor oluştuğu belirlendi. Ardından ise, mayıs ayında Faz-3 çalışmalarına başlandı. Gönüllü başvurularının tamamlanmasının ardından 22 Haziran’da gönüllü aşılamalarına başlandı.

YERLİ AŞI (TURKOVAC) AŞISI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Turkovac aşısı şu anda Faz-3 insan çalışması aşamasında. Faz-3 aşamasında gönüllülere aşılama süreci bugün başladı. Faz-3 sürecinin tamamlanmasının ardından yerli aşının kullanılmaya başlanması bekleniyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yerli aşının çıkacağı tarih açıklandığında ahaber.com.tr’de yer alacak.

YERLİ KOVİD-19 AŞISININ ADI ‘TURKOVAC’ OLDU

Yerli Kovid-19 aşısının Faz-3 çalışması kapsamında gönüllülerle yürütülen aşılama programı, Başkan Erdoğan’ın çevrim içi katılımıyla Ankara Şehir Hastanesi’nde başladı.

Başkan Erdoğan, yaptığı konuşmada, “Üçüncü fazının ilk uygulaması gerçekleştirilen bu aşımızla birlikte Türkiye artık bu hususta yeni bir dönemin kapılarını aralamaktadır. Birkaç hafta içerisinde ülkemizdeki 18 yaş üzeri nüfusun tamamını aşılama kapsamına almış olacağız.”

Başkan Erdoğan, yerli Kovid-19 aşısının adının “TURKOVAC” olduğunu açıkladı.

AŞI YAŞI KAÇA DÜŞTÜ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre, aşı randevusunda yaş sınırı 25’e indirildi. 25 yaş üstü vatandaşlar 23 Temmuz’dan itibaren Sağlık Bakanlığı MHRS üzerinden randevularını alabilecekler.

18, 20 YAŞ ÜSTÜ NE ZAMAN AŞI OLACAK?

Başkan Erdoğan, Kovid-19 aşılama programı ile ilgili son gelişmeleri aktardı. 18 yaş üstüne aşılama sürecine geçileceğini bildiren Başkan Erdoğan konu ile ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Hedefimiz birkaç hafta içerisinde aşılamayı 18 yaş üzerindeki nüfusumuzun tamamına açmaktır. Vatandaşlarımdan, aşı konusundaki manipülasyonlara itibar etmemelerini, bu konuda bilim insanlarına kulak vermelerini istiyorum.”

MHRS İLE AŞI RANDEVUSU NASIL ALINIR?

* Covid-19 aşı randevusu alabilmek için öncelikle Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nin (MHRS) resmi internet adresini açın.

* Açılan sayfada e-Devlet ile giriş yapabileceğiniz butona tıklayın ya da üye olduktan sonra siteye giriş yapın.

* Daha sonra açılan ekranın sağ tarafında yer alan “Hastane randevusu al” butonuna tıklayın.

* “Genel Arama” seçeneğini işaretleyin.

* “Covid-19 Aşı” seçeneğini işaretleyin.

* Açılan ekrandaeğer sağlık çalışanı değilseniz “COVID-19 pandemik aşılaması için belirlenen öncelikli grupta değilsiniz. Yeni öncelikli gruplar eklendikçe durumunuz yeniden değerlendirilecektir.” uyarısı çıkacaktır. Diğer yaş grupları için randevu tarihleri ilerleyen günlerde belli olacak.

AŞILAR NASIL YAPILIYOR?

Aşı uygulama odasına her defasında sadece bir aşılanacak kişi alınacak. Aşı uygulama esnasında aşılamayla ilgili gerekli kayıtlar tutulacak. Aşı için gelen kişinin kimlik bilgileri ve randevusu kontrol edilecek.

Aşıyı uygulayacak sağlık çalışanı, kimlik bilgileri ve kişi için ayrılan aşı ile eşleştirilecek ve uygulanacak.

Günlük aşı uygulaması sonunda aşı flakonları tıbbi atığa gönderilecek.

.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA