Araştırmacı Yazar Murat Dursun Tosun, ilçemizin emektar şahsiyetlerimizden Avukat Ömer Lütfi Çelik ile yaptığı röportaj’da önemli konulara değindi.
Ömer Lütfi Çelik Kimdir? Tahsil Hayatı
Av. Ömer Lütfi Çelik, 19 Mayıs 1943de Alucrada doğmuştur. Eski Alucra Müftülerinden “Osman Çelik Efendi”nin torunu, Alucra Belediye Başkanlarından Vehbi Çelik’in oğludur.
Ömer Çelik ilk ve ortaokulu Alucrada okumuştur. Alucra Ortaokulunu üç dönem devamlı iftihara geçerek pekiyi dereceyle bitirmiştir. Onun bu başarılı derecesi sonucu Kuleli Askeri Lisesine imtihansız olarak girme imkânı sağladığı halde, kendisi kaymakam veya hâkim olmak istemişti. Bu nedenle Haydarpaşa Lisesine kayıt olmuştur. Ancak o yıllarda Alucrada görevli Tapu Müdürü Nuri Özhim, Ömer Çelikin babası Vehbi Çelik Bey’e telkinatta bulunarak Tapu Kadastro Lisesine girmesinde etkili olmuştur. Babasının da isteği üzerine Ankara Tapu Kadastro Lisesine kayıt yaptırdı. 1960 ihtilali olduğunda 17 yaşında iken buradan mezun oldu. Ankarada Tapu Kadastro Lisesi 1. sınıfta okurken, o sırada Ankara Sağlık Okulunda son sınıfta bulunan İhsan Tekoğlu ile hemşehri olarak sık sık görüştüğünü ve hasret giderdiklerini hiçbir zaman unutmamıştır.
Tapu Kadastro Meslek Lisesi mezunlarının 5 yıl mecburi hizmeti olduğundan ve yaşı henüz 18 olmadığından 1 yıl beklemek zorunda kaldı. Bu süre içinde Alucraya geldi. Alucra Kadastro Müdürlüğünde yevmiyeli eleman olarak çalıştı. Düz lise mezunu olabilmek için Erzincan Lisesine müracaat ederek 11 farklı dersten imtihana girdi. İlk dönemde 9 dersten başarılı oldu. Daha sonra Ankara Atatürk Lisesine müracaat etti. Burada da Fransızca ve Kompozisyon dersleri için imtihana girdiğinde kendisine şu sorular soruldu:
Bu güne kadar kendine, ailene, milletine ve vatanına ne gibi faydaların oldu. Bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsun? Ömer Çelik, gayet güzel bir kompozisyon yazdıktan sonra sonuna: Bu düşünceleri uygulayabilmem için kaleminizden çıkacak notun destek olması lazım diye ekledi. Neticede derslerden 9 aldı ve sınavdan geçti.
Ömer Çelik böylece Erzincan Lisesinden mezuniyet diplomasını aldı. Liseyi bitirdikten sonra Siyasal Bilgiler Fakültesinin sınavına girdi. Bu sınavda yazılıyı geçti ise de mülakat imtihanında Fransızcası yeterli olmadığından başarılı olamadı. Bunun üzerine Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesine kayıt yaptırdı.
2. Sınıfa geçtiğinde o yaz Tapu ve Kadastro Müdürlüğünce mecburi hizmet olarak Ankara Tapu Kadastro Fen İşleri Başkanlığına tayin edildi. Göreve başladıktan sonra İstanbulda Ataköy 1. Kısımda yapılan inşaatların ölçüm ve tapu işlemleri için bir harita mühendisi ile birlikte görevlendirildi. Burada çalışırken İstanbul Üniversitesine müracaat ederek Hukuk Fakültesi sınavlarına girmek istedi. Ancak diploması Ankaradaydı ve kendisine diplomayı getirmesi için 2 gün süre verilmişti. Bu süre içinde Ankaraya nasıl gidip geleceğini düşünürken aklına Av. Yaşar Akmen’in kardeşi Halis Akmen geldi. Durumu ona izah ederek diplomayı okuldan almasını rica etti. Halis Akmen de vakit geçirmeden Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesinden Ömer L. Çelikin diplomasını alarak İstanbula yolladı. Bu sayede Hukuk Fakültesi Sınavları için kayıt yaptırdı ve sınavı kazanarak İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine kayıt yaptırdı.
Memuriyet Hayatı
Bu arada Ataköydeki işi de bitirdikleri için Ankaraya giderek durumu izah etti ve tayinini İstanbula aldırdı. İstanbuldaki görev yeri Sultanahmette bulunan Sarıyer Tapu Sicil Müdürlüğü olarak belirlendi. Bir süre sonra da terfi ederek Tapu Sicil Müdür Muavini oldu. Tapu Sicil Müdürü de Şebinkarahisarlı Ulvi Gürsoydu ve Ömer L. Çelikin okumasına çok yardımcı olmuştur. (Kendisi onu hayırla anmaktadır.)
Ömer Çelik, 1967-68 döneminde Hukuk Fakültesini bitirerek mezun oldu. Ömer Çelik Bey mezun olduktan sonra Ulvi Gürsoyun tayini Kütahyaya çıkıp da yerine Ömer Çelik Bey müdür olarak atanınca; bu durumu kabul etmeyerek istifa etmeye karar verdi. Tam bu sırada Ulvi Gürsoyun gelerek; sakın böyle yapma, bu işte senin bir isteğin-talebin veya dahlin olmadığını biliyorum, görevini kabul et ve işe başla demesi üzerine; Sarıyer Tapu Müdürü oldu.
Bu arada 1 ay kadar da ilaveten Beşiktaş Tapu Müdürlüğünü yürüttü. Ömer Çelik Beyin askerlik tecili de bittiğinden Devlet Bakanı Hüsamettin Atabey zamanında askerlik izni istedi. Ancak Bakanlık Milli Savunma Bakanlığına yazı yazarak İlk Beş Yıllık Kalkınma Planının zaruri elemanıdır gerekçesiyle 1 yıllık ek bir tecil daha aldılar. Bu süre içinde zorunlu hizmetini de tamamlayan Ömer Lütfi Çelik, 1970 yılında askere gitti. Yedek Subay Piyade Okulunda başlayan askerliği Geliboluda devam etti ve Yedeksubay Teğmen olarak buradan teskere aldı. Ömer Çelik, mecburi hizmeti dolduğu için, 1972de askerlik dönüşü kurumdaki görevine devam etmeyerek serbest avukatlık yapmaya başladı.
Politikaya Girmesi
1976 yılında AP Beşiktaş İlçe Başkanı oldu. Aynı yıl, İlçe Başkanlığını bırakarak; yapılan seçimlerde AP İl Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi. Bu dönemde İhsan Tekoğlu da MHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı idi. Ömer Lütfi Çelik AP İl Heyetiyle birlikte onu makamında ziyaret etti. İhsan Tekoğluda bu ziyaretten ziyadesiyle memnun olduğunu her fırsatta dile getirmiştir ve iadeyi ziyarette bulunmuştur.
Ömer Lütfi Çelik, 1978 yılında ise APden İstanbul Belediyesi Meclis Üyesi oldu. Bu dönemde Orhan Cemal Fersoy Milli Eğitim Bakanı oldu ve kontenjanından Ömer Lütfi Beyi Güneş Sigorta Yönetim Kurulu Üyeliğine atadı. Partide alınan karar gereği yönetim kurulları üyeliği olanların milletvekili olamayacakları prensip kararı nedeniyle Ömer Lütfi Çelikin milletvekili olma hayalleri bir anlamda son bulmuş oldu. Bunun üzerine yakın çalışma arkadaşı Hüsamettin Cindoruka sitem ederek benim milletvekili olmamın önü kesilmiş mi oluyor dedi. Ancak bu arada 1980 ihtilali oldu ve 4 yıl siyasi yasaklı ilan edildi. Bu sırada Hüsamettin Cindoruk, Ömer Lütfi Çelike: Üzülme bu süreyi iyi değerlendir, avukatlık mesleğini devam ettir ve para kazanmaya bak dedi. Siyasi partilerin yeniden kurulmasına izin verilmesinden ve siyasi yasakların kalkmasından sonra Doğru Yol Partisi kuruldu. 1983 yılında Ömer L. Çelik Bey Beşiktaştan Belediye Başkan Adayı oldu ise de seçimi kazanamadı.
(Yukarıdaki fotoğrafta Doğru Yol Partisi Beşiktaş Belediye Başkan Adayı Av. Ömer Lütfi Çelikin seçim afişi ve özgeçmişi görülmektedir.)
Av. Ömer Lütfi Çelik İstanbul Milletvekili Adayı
1987 yılında Av. Ömer Lütfi Çelik, Milletvekili Genel Seçimlerinde İstanbul 1. Bölgeden 2. sırada Milletvekili Adayı oldu. Partisi %10 barajını aştı ise de, %25 bölge barajını aşamadıkları için milletvekili seçilemedi.
(Yukarıdaki fotoğrafta Ömer Lütfi Çelikin milletvekili genel seçimlerinde ; DYPden aday olduğunu gösteren tanıtıcı bir afiş görülmektedir.)
Meclis Başkanlığı Danışmanı
1990 yılında Hüsamettin Cindoruk TBMM Başkanı olunca Ömer Lütfi Çelik Beyi danışman olarak atadı ve Dolmabahçe Sarayında göreve başladı. 10 yıl Meclis Başkanlığı Danışmanı olarak görev yaptı. Bu süre içinde Hüsamettin Cindoruk, Hikmet Çetin, Ömer İzgi ve Mustafa Kalemli ile çalıştı. 2001 yılında Ak parti iktidara geldiğinde görevden alındı. 31.12.2014 yılında serbest avukatlığı da bırakarak istirahata çekildi. (Baro kaydı devam etse de vergi kaydını kapattığı için artık dava almamaktadır.)
Ömer Lütfi Çelikin Aile Hayatı
Askere giderken evlenen Ömer Çelik Beyin bu evliliğinden 1 oğlu 2 kızı vardır. Oğlu Dolmabahçe Sarayında Elektrik Mühendisi, büyük kızı Sabancı Üniversitesinde doçent, küçük kızı ise Eğitim Fakültesi mezunu olup, özel bir şirkette tasarımcı olarak çalışmaktadır. Ömer Çelik Beyin ailesi köklü bir geçmişe sahiptir. Ailenin köklerini 1835 yılı Alucra nüfus kayıtlarında bulmaktayız. Demircioğlu olarak bilinen ve Dereçiftlik (Saymuhal) Köyü kayıtlarında bulunan ailenin bilinen en büyük ferdi Demircioğlu Ömer b. Süleymandır. Bu bilgiler doğrultusunda hazırlanmış olan soy ağacı da aşağıdadır :
Hane:20
78-Orta boylu kara sakallı Demircioğlu İbrahim b. Ali, yaşı:50
79-Şab-ı emrad oğlu Yakup, yaşı:17
80-Diğer oğlu İbrahim, yaşı:10
Hane:21
81-Merkumun kardeşi kara sakallı Osman veledi Ali, yaşı:45
-Oğlu Ahmet, yaşı:2
82-Kara bıyıklı oğlu Hüseyin b. Osman, yaşı:25
Oğlu Sıddık, yaşı:3
83-Diğer oğlu Yusuf b. Osman, yaşı:7
84-Diğeri Mehmet (yaşı yazılmamış)
85-Diğer oğlu Mustafa b. Osman, yaşı:2
Hane:22
86- Orta boylu kara sakallı diğer Demircioğlu Ömer b. Süleyman, yaşı:45
Oğlu Ali, yaşı: 4
Diğeri Hüseyin, yaşı:7
(Ömer Lütfi Çelikin genel aile şeceresi / soyağacı yukarıdaki bölümde görülmektedir.)
Ömer Çelik Beyin dedesi olan ve Soy Ağacında Hoca Baba Osman olarak belirtilen Osman Çelik Alucrada Müftülük yapmış âlim bir zattır. İlim tahsili için yürüyerek Alucradan Kayseriye gitmiş, imkânsızlık nedeniyle giderken de uğradığı köy ve kasabalarda cer yapmıştır. Yani oralarda bir süre imamlık yapıp çocukları okutarak kalmıştır. İlim aşkına ailesinden ve çocuklarından yıllarca ayrı kalmıştır. Kayseride 2-3 sene eğitim gördükten sonra İstanbula gelmiş ve Fatih Medresesinde yıllarca ilim aşkı içinde gördüğü eğitimini tamamlayarak Müderris olmuştur. Osman Çelik Hocaefendi Alucrada da çok sevilir sayılır bir kimseydi. İslam Şeriatını iyi biliyordu. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Alucra Mahkemelerine davet edilir, kendisinin miras hukuku / feraiz konularında fikri ve raporları alınırdı. Bu feraiz konusunda İhsan Tekoğlunun babası merhum Mehmet Tekoğluda ileri derecede üstad bir hukukçuydu. Zaman zaman dedem Hoca Baba Dede ile istişare ederlerdi. Her ikisine de Allahtan rahmet ve mağfiret diliyorum. (Osman Çelik Hoca müderris olduktan sonra D.İ.Başkanlığı tarafından kendisine liyakatine uygun Müftülük görevi verilmiştir. Aşağıdaki Sicil Cüzdanı onun D.İ.B. kadrosuna alınışının belgesidir.)
(Yukarıdaki tarihi belge Osman Çelik Hocaya D.İ.B. tarafından verilmiştir. Bu sicil belgesi onun mesleğinde ilim yönünden yüksek derece taşıdığını göstermektedir.)
(Yukarıdaki belgede D.İ.Başkanlığı Memurin Tercüme-i Hal Dosyasının kapağı görülmektedir. Kadılık eğitimine devam edecekken türlü sebeplerle bu eğitimi yarım bırakarak Alucraya geri dönmüştür. Bir süre Alucrada dini hizmetlerde bulunduktan sonra Alucra Müftüsü olmuştur. 1960 yılında emekli oldu. 1965 yılında da Alucrada vefat etti.Rahmetullâhi aleyh)
Sosyal Yönüyle Ömer Lütfi Çelik
Av. Ömer Lütfi Çelik siyasal yönüyle çok faal bir insan olduğu gibi, sosyal yönüyle de çok faal bir insandır. Alucra sivil toplum kuruluşları ile yıllarca işbirliği yapmış ve bir kısmının yönetim kurullarında görev almıştır. (Aşağıdaki bölümde Av. Ömer L. Çelikin görev aldığı, üye olduğu ve başkanlık yaptığı Alucra dernekleri şunlardır)
1- Alucra İmam Hatip Okulu Üyesi olmuş ve Denetim Kurulu Üyeliğinde bulunmuştur.
2- Alucra İşadamları Derneği Üyeliği yapmıştır.
3- Alucra Vakfı Kurucu Mütevelli Heyet Üyeliği yapmıştır.
4- Alucra Köy Dernekleri kuruluşunda ve çalışmalarında her zaman yardımcı olmuştur.
5- Alucra Kültür ve Kalkınma Derneği Başkanlığı yapmıştır.
6- Alucra Çağrı Hareketine katılmış, birçok etkinliklerde bulunmuş ve sonunda Alucra Kent Meclisi Kurucu Başkanı olarak seçilmiştir. Bir süre bu görevi devam ettirmiş, sağlık sebebiyle ayrılmıştır. Kendisine değerli çalışmalarından dolayı plaket verilmiştir.
7- İlk Alucra yayın organı olan Alucranın Sesi Gazetesi yazı işleri müdürlüğü ve yazarlığını yapmıştır. Oktay Ergünün sahibi olduğu bu gazete Alucra tarihinde ilklerdendir.
8- Daha sonra yayınlanan Alucra ve Yöresi Dergisinin yayın koordinatörü ve yazarlığı görevlerinde bulunmuştur. Bu yayın organı da Alucrada yayın hayatına başlayan ilk dergilerdendir. Oktay Ergün bu konuda da Alucra ve yöresine bayraktarlık yapmıştır. (Av. Ömer L. Çelik sadece Alucra ve yöresinde sivil toplum hareketlerine katılmamış, hukuk mesleği ile ilgili bütün kurum ve kuruluşlara üye olmuştur. Kendisi aynı zamanda siyaset adamı olduğu için ; sağ partilerin aradığı önemli bir hukukçu ve siyasetçi olarak her zaman aranmış, ve gittiği her yerde ön sıralarda yer almıştır. Aşağıdaki fotoğraf, Alucra Belediye Başkanlarından Kemal Bıyıkçının Alucradan İstanbula geldiği günlerde kendisine verilen hoş geldin yemeğine katılan bir grup Alucralıyı göstermektedir.)
(Yukarıdaki fotoğrafta Vatan Caddesi Kul Sofrasında yapılan yemekli bir toplantıda Çağrı Hareketine katılan ve Alucra Kent Meclisi Kurucu Başkanlığına seçilen Ömer Lütfi Çelik ve ; Alucra eski Belediye Başkanlarından Kemal Bıyıkçı, Ramazan Tosun, Kul Sofrasının sahibi Muzaffer Aslan, yazar Murat Dursun Tosun, Çağrı Hareketi önderlerinden Hasan Kaptı, İhsan Tekoğlu ve Doğan Yakupoğlu birlikte görülmektedir.)
Baba Abdullah Vehbi Çelik
Ömer Lütfi Çelikin babası merhum Abdullah Vehbi Çelik 1921 yılı Alucra doğumludur. Abdullah Vehbi Çelik, 4 yıl Ankarada TBMMde askerlik yaptı. Askerlik dönüşü İstanbul Beykozda abisi Mehmet Çelik’in yanında öğrendiği terzilik mesleğini Alucraya gelerek devam ettirdi. Bu arada Mesudiye Mahallesi Muhtarlığını da yürüttü. 1960 ihtilalinden sonra Alucra Belediye Başkanı oldu.
3 dönem Alucrada Belediye Başkanı seçildi. Abdullah Vehbi Çelikin zamanında Alucrada ilk defa 2 hat olarak kanalizasyon tesisatı döşendi. Alucrada ilk itfaiye aracı onun zamanında alındı. Elektrik jeneratörle üretilen enerjiden sağlanıyordu ve akşamları sadece 19.00 ile 23.00 saatleri arasında verilebiliyordu. Jeneratör mazotla çalışmaktaydı ve mazot alımı için para bulmakta bile zorluk çekiliyordu. Durum böyle iken çarşıda bulunan bazı esnaf elektrik parasını ödemiyordu. Bunlardan biri de belediye binasının altında bulunan bir kahvehane sahibiydi. Bütün uyarılara rağmen kahvenin işletmecisi elektrik parasını ödemeyince; madem öyle yapacak bir şey yok, elektriklerini kesin talimatını verdi. Ancak memurlar gerekli yazılı tebligatı yapmadan doğrudan elektrikleri kesince, bazı siyasilerinde destek ve kışkırtmasıyla hakkında Giresun 3. Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Bu sırada Ömer Lütfi Çelik, Hukuk Fakültesi 1. sınıf öğrencisiydi. Hocalarına danışarak, aldığı bilgileri babasının avukatına aktardı ve böylece babasının beraatına yardımcı oldu. Ömer Lütfi Çelik Bey bu mahkemeden sonra Giresundan Alucraya dönerken bindiği aracın dereye uçmasıyla yaralandı ve ölümden döndü. Bu gibi tatsız olaylar Alucrada görev yapmanın zorluğunu ve vefasızlığını ortaya çıkarınca, babasını Alucra Belediye Başkanlığından istifa etmeye ikna etti.
3. dönem sonuna doğru, Ömer Lütfi Çelik babasını istifa etmeye ikna etti ise de; istifası iki defa Alucra Kaymakamı tarafından kabul edilmedi. Ancak üçüncü kez istifa edince, bu konuda kararlı olduğu anlaşıldığından istifası kabul edildi. Ömer Çelik de babasını alarak İstanbula yanına getirdi. Ömer Çelik Beyin babası 1980 yılında İstanbulda vefat etmiş olup, annesi yaşamaktadır. (Allah kendilerine selamet versin.)
(Yukarıdaki fotoğrafta merhum A. Vehbi Çelik yaşlılık yıllarının sonlarında görülmektedir. Allahın rahmet ve mağfireti onun üzerine olsun.)
Saygılarımla
Murat Dursun Tosun
İstanbul