Alucra Demirözü Köyü

Bakan Albayrak müjdesini vermişti! Türkiye’nin ilk sondaj gemisi Deepsea Metro-2 geliyor.

Bakan Albayrak müjdesini vermişti! Türkiye’nin ilk sondaj gemisi Deepsea Metro-2 geliyor.
Bu haber 18 Aralık 2017 - 13:03 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Bakan Albayrak müjdesini vermişti! Türkiye’nin ilk sondaj gemisi Deepsea Metro-2 geliyor.

BAKAN ALBAYRAK MÜJDESİNİ VERMİŞTİ! TÜRKİYE'NİN İLK SONDAJ GEMİSİ DEEPSEA METRO-2 GELİYOR

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Akdeniz’de sondaj yapmak için kullanacağı Deepsea Metro-2 isimli geminin ay sonunda Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, “İki gemimiz ile sismik çalışmalarımız devam ederken, süreci tamamlanan ve yakın zamanda imzaları atılan ve bu yıl bitmeden envanterimize katacağımız ilk sondaj gemimiz ile Akdeniz’de 2018 yılında ilk derin deniz sondajını gerçekleştireceğiz.” demişti.

Uluslararası gemi takip sisteminden edinilen bilgiye, Norveç’in güney kıyısında bulunan Hoylandsbygda limanından yola çıkan geminin 31 Aralık’ta Türkiye’ye ulaşması öngörülüyor.

Türkiye, sismik çalışmaları halen kendi petrol ve gaz arama gemileriyle yürütürken, TPAO tarafından kullanılacak söz konusu gemi, ülkenin ilk aktif sondaj gemisi olacak.

Sondaj gemisinin Akdeniz’deki çalışmalarına önümüzdeki yılın başında başlaması hedefleniyor.

“KİMSE AKDENİZ’İ BABASININ DENİZİ SANMASIN”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, konuya ilişkin daha önce yaptığı açıklamada, “İki gemimiz ile sismik çalışmalarımız devam ederken, süreci tamamlanan ve yakın zamanda imzaları atılan ve bu yıl bitmeden envanterimize katacağımız ilk sondaj gemimiz ile Akdeniz’de 2018 yılında ilk derin deniz sondajını gerçekleştireceğiz. Bu birilerini rahatsız ediyor, edecek. Türkiye daha sondajı yapmadan, ‘Türkler gaz buldu’ yaygarası koparılmaya çalışıldı. Siyaseten bu manipülatif haberlerin arkasında neler olduğunu biliyoruz. İnşallah biz adımları rasyonel ve bilimsellik içinde atarsak, o gün gelecek. Kimse Akdeniz’i kendi babasının denizi, kendi zenginliği sanmasın. Türkiye olarak, gerek uluslararası hukuktan kaynaklı kendi münhasır ekonomik alanlarımızda, gerekse Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ruhsatlı sahalarında bu aramaları yapmaya devam edeceğiz. Kimse kusura bakmasın.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Türkiye’nin envanterine dahil edilecek Deepsea Metro-2 gemisiyle her yıl Karadeniz ve Akdeniz’de aktif sondaj faaliyetlerinde bulunulacak.

2011’DE HİZMETE GİRDİ
Güney Kore yapımı olan Deepsea Metro-2 sondaj gemisi 2011’de hizmete girdi. Yaklaşık 229 metre uzunluğundaki gemi, 12 bin fit deniz ve maksimum 40 bin fit sondaj derinliği özelliklerine sahip bulunuyor.

AA

.

Elektrik dağıtımına anlık denetim

EKONOMİ
Giriş Tarihi: 03.12.2017 
ELEKTRİK DAĞITIMINA ANLIK DENETİM

Enerji Bakanlığı, madenlerin ardından elektrikte de anlık denetime başlıyor. TEDAŞ elektrik dağıtım şirketlerini artık anlık denetleyecek. Vatandaşın arızayla ilgili şikâyetlerinin anında çözülmesi sağlanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, elektrik dağıtımında vatandaş memnuniyeti öncelikli dönemi denetim alanında da genişletti. Bakanlığa bağlı birimler önce denetimleri inceledi. Denetim heyetlerinde görev yapan personel, elektrik dağıtım şirketleri ve ilgili kamu kuruluşları uygulamada karşılaşılan sorunlar ile tespitler bakanlığa iletildi.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİRİLDİ
Bakan Berat Albayrak’ın talimatı ile başlayan çalışma sonucunda, denetimlerde ve yönetmelikte tespit edilen eksikliklerin giderilerek güncel koşullara ve vatandaş memnuniyeti öncelikli yeni dönem kriterlerine göre yeniden düzenlenmesi kararı verildi. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan düzenleme ile yeni denetim süreci başlatıldı. Yeni yayınlanan yönetmelikle, TEDAŞ, dağıtım şirketlerini dönemsel değil artık ‘anlık’ olarak denetleyecek. Altyapı yatırım planlamaları kontrol edilecek. Yatırım kararları vatandaşlardan gelen şikâyetlerin öncelikli çözülmesi konusunda verilecek. Elektrik dağıtım lisansı sahibi şirketlerin faaliyetleri, sadece yılın belli zamanlarında yerinde yapılan denetimlerle denetleniyordu. Bu durum eksiklerin tespit edilmesi ve vatandaş şikâyetlerinin anında çözülmesi için yeterli görülmedi.

ANINDA MÜDAHALE
Yeni yöntemle; anlık ve gerçek zamanlı izleme yapılacak. Özellikle dağıtım şirketlerinin arıza yönetim veya çağrı merkezleri sistemlerine bakanlık yetkilileri bağlantı kurabilecek, bunları takip edebilecek. Böylece, arıza ve diğer müşteri talepleriyle ilgili durumlar takip edilecek. Herhangi bir aksama durumunda gerekli müdahale ve ikazlar ivedilikle yapılabilecek. Örneğin bir arıza ya da vatandaş şikâyetiyle ilgili sonuçların zamanında neden yapılmadığı anında denetlenecek.

YATIRIMDA ÖNCELİK VATANDAŞIN OLACAK
Bakan Albayrak’ın talimatı ile başlatılan “Dağıtım altyapısı yenileme yatırımları” da vatandaş memnuniyetine göre önceliklendiriliyor. Toplamda 18 milyar TL’lik yatırımda öncelik artık en fazla şikâyet gelen ve vatandaşı en fazla etkileyen arızalarda olacak. Dağıtım şirketlerinin yapmayı planladıkları yatırımların arıza sayı ve süresini azaltıp azaltmayacağı, yeni bağlantı taleplerinin karşılanmasına imkân sağlayıp sağlamayacağı, daha kaliteli bir dağıtım hizmeti sunumuna vesile olup olmayacağına dikkat edilerek verimsiz yatırım yapılmasının önüne geçilecek.

LİSANSSIZ YATIRIMCI GÖZETİLECEK
Yeni yönetmelikle, dağıtım şirketlerinin lisanssız elektrik üretimine ilişkin iş ve işlemlerinde her talep sahibine karşı adil, eşit ve mevzuata uygun hareket edip etmediği de denetlenecek.

SABAH

Bakan Albayrak açıkladı! Kömürde akıllı dönem

GÜNDEM
Giriş Tarihi: 01.12.2017 
KÖMÜRDE ‘AKILLI’ STRATEJİ

Enerji Bakanı Albayrak, yeni teknolojiler ile çevreci hale gelen kömürde yeni stratejiyi tanıttı: Aralık ayında start alacak, üç ayaklı ‘Akılı Kömür Stratejisi’ ile verimli üretim sağlanacak, güvenlik ve çevre sorunları ortadan kalkacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ‘Akıllı Kömür Stratejisi’ni dün başlattı. Albayrak, 2’nci Yerli Kömür Eylem Planı Çalıştayı’nın açılışında yaptığı konuşmada, “Akıllı kömür stratejimizi üç önemli yaklaşım üzerine inşa ettik. Bu yaklaşımın temelini insan odaklılık oluşturuyor. Attığımız her adımda, hayata geçirdiğimiz her stratejide, her uygulamada önceliğimiz ‘insan’ olacak. İnsana saygı duymayan, insanı öncelemeyen, insana değer vermeyen hiçbir uygulama, hiçbir durum, bizim yol haritamızda yer almayacak” dedi.

7 BİN DENETİM YAPILACAK
Albayrak, “Denetimlerimizi 2018’de daha da sıklaştıracağız. Gelecek yıl inşallah en az 7 bin denetim gerçekleştireceğiz. Güvenlik önlemlerini almayan ve risk yönetimini yapamayan madenlerde kapatma cezaları sonrasında belki de ruhsat iptaline kadar gideceğiz” şeklinde konuştu. Albayrak, enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında yerli kömürün büyük önem arz ettiğini, yerli kömürün istihdam ve katma değerle değerlendirilmesi gereken önemli bir kaynak olduğunu söyledi. Albayrak, “Kömürün tüm süreçlerinde ‘akıl’ ve ‘akılcı’ stratejiler ile hareket etmeyi temel düstur edindik. Artık Türk kömür madenciliğinde ‘akıllı kömür’ dönemini başlatıyoruz. Akıllı kömür stratejimizi üç önemli yaklaşım üzerine inşa ettik. Bu yaklaşımın temelini insan odaklılık oluşturuyor” diye konuştu.

BİLİM ODAKLI YAKLAŞIM
İkinci yaklaşımlarının ‘bilim odaklılık’ olduğunu anlatan Albayrak, kömür madenciliğinin tüm süreçlerinde gelişen teknolojilerin kullanılacağını vurguladı. Bakan Albayrak, üçüncü yaklaşımlarını ‘şeffaf ve açık yönetim’ olarak aktardı. Milli Enerji ve Maden Politikası ile ortaya koydukları dışa bağımlılıktan kurtulmanın bu stratejiyle ulaşmak istediklerine işaret eden Albayrak, “Dışa bağımlılıktan kurtulacağız, ancak bunu ne pahasına olursa olsun yapma gibi bir niyet ortaya koymuyoruz. Bu hedefe ‘güvenli madenciliği’ tesis ederek ulaşmak istiyoruz. Dışa bağımlılıktan kurtulma ile at başı, hatta ondan daha önde olan hedef, ‘güvenli kömür madenciliği’ tesis etmek. Artık yürek burkan kazalarla gündeme gelinmesini istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

VALİLİKLERE HER AY YAZI GİDECEK
Albayrak, madenlerdeki denetim politikasını da değiştirdiklerini anımsatarak, şöyle konuştu: “Madenlerde risk yönetimini hayata geçirdik ve artık her maden kendi risk grubuna göre denetlenecek. Bu çerçevede, 3 gruba ayırdığımız madenleri risk grubuna göre yılda 1 kez denetimden, yılda bir, iki ve dört kez denetime alıyoruz. Ayrıca, ilk kez baskın denetimleri de gerçekleştirmeye başladık. Bu yıl 6 bin 61 maden sahası denetlendi. Bunlardan bin 780’i denetimlerden geçemeyerek faaliyetleri durduruldu. 258 kömür madenine ise faaliyet durdurma cezası verildi. Yıl sonuna kadar inşallah yeni denetim modeli ile 6 bin 500’ü bulan madende denetim yapmış olacağız.” Denetimleri 2018’de daha da sıklaştıracaklarını söyleyen Albayrak, “Gelecek yıl inşallah en az 7 bin denetim gerçekleştireceğiz. Habersiz ve anlık denetimlerle gereken ne ise tavizsiz uygulanacak. Bir kere daha şu hususun altını çizmek istiyorum. İş ve işçi güvenliğinde kesinlikle sıfır tolerans uygulayacağız. Madenlerde kapatma cezaları sonrasında belki de ruhsat iptaline kadar gideceğiz” şeklinde konuştu.

HEDEF 200 MİLYON TON
Yeraltı kömür madenciliği yapılan ABD veya Avustralya gibi gelişmiş ülkelerde yer altında çalışan başına randımanın ortalama 11 ton/yevmiye olduğu bilgisini paylaşan Albayrak, bu rakamın Türkiye’de 1.5 ton/yevmiye olduğunu söyledi. Albayrak, bu farkın hem birim maliyet, teknolojik işçi güvenliği hem de sermayenin verimli bir şekilde ülke ekonomisine kazandırılması açısından önemli bir nokta olduğunu belirterek, “Demek ki bazı alanlarda biz hâlâ boşa kürek çekiyoruz” diye konuştu. 80 milyon tonluk hedefin 100 milyona çıkaracaklarını belirten Albayrak, “Hatta 200 milyon tona çıkmamız lazım. Yüksek teknoloji kullanmadan kol gücüyle olmaz bu rakamlar. Akıllı yerli kömür stratejisi bir yıllık stratejik planı aralık ayında başlatıyoruz” dedi.

YENİ NESİL MADEN SEKTÖRÜNE ÇEKİLMELİ
Çalıştay kapsamında moderatörlüğünü SABAH Ekonomi Müdürü Dr. Şeref Oğuz’un yaptığı oturumda konuşan Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, “Gelişmiş ülkelere göre iki kat daha fazla üretim yapmalıyız” dedi ve yeni neslin sektöre çekilmesi gerektiğini belirtti. Koç Holding Enerji Grup Başkanı Yağız Eyüboğlu ise “Doğal kaynaklarımız yok maalesef. Bunu aşmak için üretim modellerinde verimliliğin artırılması gerekiyor” dedi. IC Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen de yeni teknolojilerin ve sektörün itibarı için finansman konusunda adımlar atılması gerektiğini söyledi.

MADENCİLİKTE ‘SANAL GERÇEKLİK’ DÖNEMİ
Albayrak, madenlerde eğitime daha fazla önem verileceğini ve bunun için son teknoloji sanal gerçeklik uygulamalarının hayata geçirilmeye başlanılacağını duyurdu. Bakan Albayrak, “Daha sonra Made in Turkey damgası ile bu sanal gerçekliği yurtdışına da satmayı planlıyoruz” dedi. Bakan Albayrak, yenilenebilir enerjide yapıldığı gibi madencilikte de “A’dan Z’ye bir madencilik lisesi” konseptinin oluşturulduğunu ve madenciliğin yoğun olduğu şehirlerde bu liselerin açılmaya başlanacağını söyledi. Madencilik sektöründeki şirketlerin sürdürülebilir bir iletişim stratejisi oluşturmaları ve kurumsal iletişim departmanları için bütçe ayırmaları gerektiğini vurgulayan Albayrak, sektörün itibarının bu konudaki adımlarla iyileştirilebileceğini ifade etti.

.

.

Etiketler :
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA