Alucra Demirözü Köyü

Ölümcül ’Lassa Humması’na aşı bulunamıyor

Ölümcül ’Lassa Humması’na aşı bulunamıyor
Bu haber 06 Mart 2018 - 9:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Nijerya’da hızla ve geniş bir alan yayılan ölümcül Lassa hummasının aşısı olmadığı gibi teşhisi de oldukça zor. Sadece ocak ayında 1000 kişi Lassa hummasına yakalandı

Bu yılın başından bu yana Nijerya ölümcül bir hastalığın pençesinde. Lassa humması çok tehlikeli bir salgına dönüşebilir ve aşısı bulunmuyor.

ÇOK HIZLI YAYILIYOR

Lassa humması yeni bir hastalık değil ama, daha önce görülmemiş biçimde hızlı ve geniş bir alana yayılıyor.

Zaten sayıları yetersiz olan sağlık personelinin de bazıları hastalığa yakalanarak öldü.

“Viral hemorajik ateş” olarak tanımlanan ölümcül hastalık pek çok organı etkiliyor ve kan hücrelerine zarar veriyor. Tedavisi ise çok zor.

Ölümcül 'Lassa Humması'na aşı bulunamıyor

HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Lassa hummasına yakalanlar ateş, baş ağrısı ve yorgunluk gibi hafif belirtiler gösteriyor. Bazı hastalarda ise hiçbir belirti gözlenmiyor.

Çok ciddi vakalarda ise hastalık Ebola virüsü gibi burundan, ağızdan ya da vücudun diğer bölgelerinden kanamalara neden olabiliyor.

VAKALARIN YÜZDE 1’İ ÖLÜMLE SONUÇLANDI

Resmi kayıtlara göre vakaların yüzde 1’i ölümle sonuçlandı. Ancak gebeyken bu hastalığa yakalanan kadınların yüzde 80’i bebeklerini kaybediyor ya da ölüyor.

Ocak ayından bu yana Nijerya’da 1.000 Lassa humması vakasıyla karşılaşıldı. 90 kişinin bundan öldüğü sanılıyor ancak ölüm oranının yüzde 22’ye ulaştığı tahmin ediliyor. Çünkü hastalığın teşhisi çok zor.

Hastalığı erken safhalarda sıtma ya da dang hummasından ayırmak imkansız. Hastalığı teşhis edebilmek için kan ya da doku örneğini uzmanlaşmış labaratuarlarda incelemek gerekiyor.

Lassa humması virüsü Afrika multimama sıçanıyla yayılıyor.

Ölümcül 'Lassa Humması'na aşı bulunamıyor

VİRÜS, ZAMAN İÇİNDE DEĞİŞMİŞ OLABİLİR

Hastalık ilk defa 1969’da Nijerya’nın Lassa kentinde bir hastanede ortaya çıkmıştı. O zamanda beri Gana, Mali ve Sierra Leone gibi diğer Batı Afrika ülkelerinde görüldü.

Ancak bu salgın vakaların fazlalığından ötürü endişe konusu. Virüsün zaman içinde değişmiş olması da bir olasılık.

VİRÜS NASIL YAYILIYOR

Salgınlar mevsim koşullarından etkilenebiliyor. Virüsün doğal ev sahibi Afrika multimama sıçanı. Bu küçük memeli hayvanlar Batı Afrika’da kolayca evlere girebiliyor.

Pek çok kişi Lassa hummasını sıçan ürini, dışkısı, kan ya da tükürüğünüden yeme, içme ya da dokunma yoluyla bulaşıyor.

Hastalık ayrıca insandan insana vücut sıvılarıyla yoluyla da geçiyor.

2014-2015 yıllarında Ebola salgını Batı Afrika’da 11 binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.

Lassa hummasının kuluçka dönemi üç hafta. Araştırmacılar Ebola gibi Lassa hummasının da hastalık geçtikten sonra seks yoluyla bulaşıp bulaşmadığını öğrenmeye çalışıyorlar.

Ölümcül 'Lassa Humması'na aşı bulunamıyor

HASTALIĞA KARŞI MÜCADELE BAŞLADI

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Nijeryalı yetkilerle hastalıkla mücadeleyi koordine ederken İngiltere hükümeti de Kamu Sağlığı Acil Destek Ekibi’nden uzmanları bölgeye gönderdi.

Hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayanlara sıçanların evlerine girebilecek delikleri kapamaları, çöpleri ortada bırakmamaları ve yiyecek ve suyu kapalı kaplarda saklamaları tavsiye ediliyor.

Lassa hummasına yakalanmış kişilere bakanların koruyucu eldiven giymesi ve ölen hastlara güvenli gömme işlemleri yapmaları öneriliyor.

Önlemlere karşın teşhis testlerinin, tedavilerin ve aşılar gibi etkin tıbbi araçların olmaması hastalıkla mücadeleyi zorlaştırıyor.

Lassa hummasının küresel bir sağlık aciliyetine dönüşmemesi için bir aşı bulunması mümkün ancak pek çok salgın hastalıkta olduğu gibi yoksul ülkelerde ilerleme oldukça yavaş.

Aşı üretmek uzun, karmaşık ve maliyeti bir süreç.

Wellcome Vakfı, bazı devletlerin ve Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın mali destekleriyle 2017’de kurulan Salgına Hazırlık Buluşları Koalisyonu CEPI örgütü aşı üretimini hızlandırmayı hedefliyor.

Bu örgütün listesinin başlarında Lassa humması da var. Bu aşının yanısıra ümit vaat eden aşılar önümüzdeki beş yılda deney safhasına hazır olacak.

WHO çok anlaşılmayan ciddi hastalıklar listesine MERS, Nipah, Rift Vadisi humması ve Ebola’yı koydu. Bu hastalıklara yönelik araştırma yapılması planlanıyor. Ancak sadece araştırma yeterli değil.

Salgınların daha fazla görülme olasılığı bulunan ülkelerde daha güçlü sağlık sistemlerine ihtiyaç var.

Bu ayrıca salgınlar başlamadan topluluklarla yakın ve erken aşamalarda çalışarak salgınları önlemek de anlamına geliyor.

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER
SON DAKİKA