Türkiye savunma sanayindeki dışa bağımlılığını aşmak için yerli projelerin gerçekleştirilmesine yönelik altyapı çalışmalarını sürdürüyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) öncülüğünde yürütülecek yeni bir projeyle Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan ve 2030’lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkarılması düşünülen Amerikan üretimi F-16 uçaklarının yerini alabilecek yurt içi imkan ve kabiliyetlerle tasarlanan modern uçakların üretilmesi için mühendis alımlarına başladı.
Bu proje ile yeni nesil bir uçakta olması gereken teknolojik donanımların geliştirilmesiyle Türkiye, 5. nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip ülkeler arasında yerini alacak.
YAKLAŞIK 2 YIL SÜRECEK
Yaklaşık iki yıl sürmesi planlanan iş birliği kapsamında çeşitli firmalarda çalışan alanında derinlemesine ve özel bilgiye sahip mühendisler, ihtiyaç duyulan alanlara yönelik kurulan ürün takımlarına dahil edilecek.
Türkiye’nin savaş uçağı filosunda 49 F-4 tipi ve 158 F-16 C tipi uçak bulunuyor. Türkiye, olağanüstü manevra kabiliyetiyle dünyada en yaygın ikinci savaş uçağı olarak kabul edilen resmi adı ‘Savaşan Şahin’ veya ‘Viper’ olarak bilinen uçaklara alternatif olarak FX uçağını üretmeyi hedeflediğini açıklamıştı.