Kısa süre önce kurulan Far Elektrik, sürekli eğitim, yaşam boyu öğrenme, iş ahlakı, dürüstlük, yeterlilik, yenilikçilik ve girişimcilik ilkelerinin karşılığını fazlasıyla alıyor.
Far Elektrik, 1999 yılında dört kardeşin girişimiyle Okmeydanı’nda küçük bir atölyede elektrik malzemeleri üretimine başladı. Kısa süre içerisinde kendini sürekli geliştirip, müşteri memnuniyetli odaklı çalışmalarıyla, değişen şartlara adapte olup gelen talepleri en iyi şekilde değerlendirerek elektrik malzemeleri sektörünün öncü firması haline geldi.
Beş altı çeşit ürünle üretime başlayan Far Elektrik, başta grup prizler, elektrik aksesuarları, aydınlatma armatürleri ve sigorta kutuları olmak üzere 150’nin üzerinde ürünle yurt içi ve yurt dışında 25’e yakın ülkeye ihracat yaparak gelişen Türk ekonomisinin sektörde öncü firması oldu. Bu gün Ümraniye’deki modern tesisinde profesyonel kadrolar ile üretime devam eden Far Elektrik, sürekli eğitim ve yaşam boyu öğrenme, iş ahlakı ve dürüstlük, yeterlilik, yenilikçilik ve girişimcilik, müşteri odaklılık, çevreye duyarlılık, uyum ve farkındalık gibi altı temel ilkelerinden hiç taviz vermedi.
Kısa sürede bu başarının mimarı olan Far Elektrik Teknolojileri yönetim Kurulu Başkanı Zihni Gülep’i Boğaziçi Gündem Gazetesi olarak Ümraniye’deki çalışma ofisinde ziyaret ettik. 2013 yılında yeni yatırımların müjdesini de veren Sayın Gülep’e Far Elektriğin dünü bugünü ve yarınını sorduk.
Kısa sürede gelen önemli başarı…
Boğaziçi Gündem: Far elektrik nasıl kuruldu bize anlatır mısınız?
Zihni Gülep: Far elektrik olarak, 1999 yılında dört kardeş bir araya geldik ve çok küçük bir şirket olarak Okmeydanı’nda bir atölyede üretime başladık. İşlerimiz artmaya başladığında 1966 yılında kurulmuş olan Far Bakalit firmasını devraldık. Bu isimle birlikte piyasada olan rekabet gücümüzü artırarak şirketimize yeni bir ivme kazandırdık.
Boğaziçi Gündem: Gördüğümüz kadarı ile çok çeşit ürününüz var. İhracat yapıyor musunuz?
Zihni Gülep: İlk günlerle bu günü mukayese bile edemeyiz. Çünkü ilk başladığımızda ancak 5-6 çeşit ürün imalatı yapabiliyorduk. Bu gün yüz ellinin üzerinde ürün çeşidine sahibiz. Bu gün otuz beş ülkeye ihracat yapan bir şirket olan Far elektrik, ihracata önem verirken, Ar-ge çalışmalarında önemli yatırımlar yapıyor. Yaptığı ürünlerin kalitesini artırmak için ürünlerini kendisi tasarlıyor kalıplarını kendi bünyemizde yapıyoruz. Böylece gerek yurtdışında gerekse yurtiçinde bir adım daha önde olma gayreti içindeyiz.
Enerji tasarrufunun adı: FAR-LED…
Boğaziçi Gündem: Şu an kaç çalışanınız var? Kaç metrekarelik alanda hizmet veriyorsunuz?
Zihni Gülep: Dört kişilik küçük bir atölyeden yetmiş beş kişilik personeli ile 3500 metre kare alan içerisinde üretim yapıyoruz. Far elektrik 2013 yılında önemli yatırımlar yapacak. Bizler ülkemizi seviyoruz ve yatırım yapma konusunda hassasiyetlerimiz var. Öncelikle enerji konusunda ve tasarruf konusunda dört yıllık araştırma ve çalışmamızın ürünü enerji tasarrufuna önemli katkı sağlayacak olan ürünlerimizi piyasaya FAR-LED olarak çıkaracağız. Yeni fabrika binası ve ürün çeşitlerimizi geliştirme konusunda da yatırımlarımız devam edecek. Yurtiçi ve her ay düzenlediğimiz yurtdışı tanıtım fuarlarımızı artırarak devam ettireceğiz.
Boğaziçi Gündem: FAR-LED hakkında biraz daha bilgi verir misiniz?
Zihni Gülep: Evet biraz öncede söyledim. Şu an bizim sektörde iş biraz daha tasarruf ve enerjiye dönüyor. Kısmet olursa 2013-14 yılında da yeni bir fabrika kurma düşüncemiz var. Bizde FAR-LED adında ikinci bir firmayı kurduk. FAR-LED firmamızda özellikle Kamu Kurumlarına ve Karayollarına sokak armatörü ve projektör üretimi yapacak. Üzerinde çalıştığımız ürünler şu anki mevcut aydınlatma lambalardan %60 daha tasarruflu olacak. Bunun çalışmaları yapıldı. Şu an ürünler TSE’ne gönderildi. Kısmet olursa 2013’de hızlı bir şekilde bu işe start vereceğiz ve daha çok yatırımlarımız bu alanda olacak.
Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri için üründe Made in Turkey yazması yeterli…
Boğaziçi Gündem: ilk ihracatınız ne zaman başladı. İhracat girdileri sizi hangi yönde etkiledi. Yabancıların Türk mallarına bakış açısı size göre nasıl?
Zihni Gülep: 2005 yılında ilk Romanya Fuarı’na katılarak yurtdışı deneyimimiz oldu. İhracata 2007 yılında başladık. 2008 yılında Türkiye’de yaşadığımız krizi yaptığımız ihracat sayesinde, yurtiçinde çok büyük kayıplarımızın olmasına rağmen atlattık. Yurt dışında özellikle Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri ürünlerin üzerinde Made in Turkey yazmasını yeterli görüyorlar. Ancak daha önce Laleli piyasasında işin ehli olmayanlar tarafından özellikle tekstilde yapılan hataların etkisi hala Rusya ve Ukrayna bölgesinde devam ediyor. Bu ülkeler Türk ürünlerine mesafeli olsalar da yavaş yavaş bu düzeliyor.
Boğaziçi Gündem: Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişiklikler sizi nasıl etkiledi?
Zihni Gülep: Yapılan değişikler aslında ilk bakışta olumlu oldu. Ancak yeni çek kanunu ile ilgili olan düzenlemeyi maalesef art niyetli olan iş adamları, dürüst iş adamlarını zor durumda bırakacak şekilde kullanıyorlar. Cezası olmadığından karşılıksız çeklerin oranları arttı. Karşılığında bir yaptırım olmadığından özellikle yurt içi tahsilatlarımızda çok büyük açıklarımız ve sıkıntılar olmaya başladı. Bu sıkıntının bir an önce yeni bir düzenleme yapılarak düzeltilmesini bekliyoruz.
Boğaziçi Gündem: Sayın Gülep, bize vakit ayırdığınız ve sorularımıza verdiğiniz samimi cevaplar için size çok teşekkür ediyoruz.
Zihni Gülep: Bende buralara kadar geldiğiniz için sizlere teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Bogazicigundem.com