Yeni askerlik sisteminin TBMM’de görüşüleceği gün belli oldu. TBMM, yeni askerlik sistemini 11 Haziran Salı günü görüşecek. Resmi tatilin ardından TBMM 10 Haziran Pazartesi günü açılacak. Salı günü ise TBMM’de partilerin grup toplantıları olacak ve vekillerin büyük bölümü burada olacak.
Yeni askerlik sistemi TBMM’de önümüzdeki Salı günü görüşülecek. Görüşmeler sonrası uzlaşma sağlanarak Genel Kurul aşamasına geçilecek. TBMM Genel Kurulu’nda oylanacak olan yeni askerlik sistemi kabul edilmesi halinde Başkan Erdoğan’a gönderilecek. Başkan Erdoğan imzalar imzalamaz karar Resmi Gazete’de yayınlanacak. Kararın ardından yeni sisteme geçilecek. Önümüzdeki hafta yeni askerlik sisteminin yasalaşması bekleniyor.
Yeni askerlik sisteminde askerlik çağına gelen her birey zorunlu olarak 1 ay kışlanın kapısından girecek. 1 ay sonra bedelli askerlik tercihinde bulunabilecek olan askerler belirlenen ücreti ödemek kaydı ile tezkere alabilecek. Bedelli askerlik yapmak istemeyenler ise askerliğe devam edecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında yapılan vatani görev 12 ay sürüyordu. Burada lisans mezunları için kısa dönem ayrıcalığı sunuluyordu. Kısa dönem yapmak isteyen lisans mezunları 6 aylık askerlik görevinden sonra kışladan ayrılıyordu. Yeni askerlik sisteminde ise eşitlik getirildi. İlkokul, ortaokul, lise, meslek yüksek okulu ve üniversite mezunu ayırt edilmeksizin herkes 6 ay askerlik yapacak.
Askerliğin 6 aya düşürülmesi ile birlikte bir yenilik daha getirildi. Askerlik sonrası iş problemi olanlar 12 ay askerlik yapmak isterlerse bunu maaş karşılığında yapacaklar. Bakan Hulusi Akar, 6 ay maaşlı askerlik yapacaklara ödenecek ücretin 2 bin TL olduğunu açıkladı.
2018 yılı içerisinde bir kereye mahsus olarak çıkarılan bedelli askerlik yasal zemine oturtularak kalıcı hale getirildi. Bakan Akar, “Bedelli askerlik ücreti asteğmen maaşının 6 katı, 30 bin tL olarak belirlendi” dedi. Bedelli askerlik ücreti tek seferde peşin olarak ödenecek.
Askerlik tecil yaşı ile ilgili de bir yeniliğe gidildi. Bakan Akar yaptığı açıklamada, “Eskiden gençlerin bedelli askerlik çıkar umuduyla okullarını uzattıklarına dikkati çeken Bakan Akar, “Lisede 29 olan erteleme yaş sınırını 22’ye indiriyoruz, Meslek liselerine artı 3 sene daha ekliyoruz 25 yaşına kadar devam etme şansı veriyoruz. Meslek yüksek okulları ve lisans 28, lisansüstü 32, doktora 35, tıp 35, sporcu 35 yaş oluyor. Bunları aşağı çekerek lüzumsuz beklemeleri, tıkanıklıkları ve insanların bir an önce bu işi bitirerek işlerini güçlerini yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz ” ifadesini kullandı.
Bakan Hulusi Akar’ın yeni askerlik sistemi ile ilgili açıklamalarından en çok dikkat çeken, er giren bir kişinin generalliğe kadar yükselme şansı ile ilgili kısım oldu. Yeni askerlik sisteminde tüm askerlerin rütbe olarak önü açıldı.
Bedelli ve dövizli askerlikten sağlanacak gelirle yükümlü erbaş ve erlerin maaşları ile diğer giderlerin karşılanabileceğini ifade eden Akar, “Bütçeye herhangi bir yük teşkil etmeden bu sistemin kendi içinde dönmesini amaçlıyoruz” dedi.
Yeni sistemle birlikte çok önemli olarak nitelendirdiği “yedek astsubaylık” uygulamasının da hayata geçirileceğini açıklayan Bakan Akar, şunları dedi:
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş yeni askerlik sistemi ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. Muş’un yaptığı açıklamalarda, kışlaya geç teslim olan askerlerle ilgili kısım dikkat çekti. Mazeretsiz olarak kışlaya teslim gününü geçiren askerler gitmedikleri gün başına 10 TL ceza ödeyecek.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar yeni askerlik sistemi ile ilgili açıklama yaptı. Sistemin kanunlaşmasıyla beraber silah altındaki askerlerin terhis olup olmayacağı sorulan Bakan Akar, “Olabilir” yanıtını verdi. Akar, sistemin hemen uygulamaya girip girmeyeceği sorusunu da “Bunun kararını tabii Cumhurbaşkanımız ve Meclis verecek. Biz TSK olarak bu kanunun yayımlandığından itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte çıkabilecek sorunlara karşı tedbirlerimizi almaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Yeni askerlik sistemi ile ilgili olarak kısa süre içerisinde yapılması planlanan Meclis görüşmelerinin, bayram öncesi onaylanması halinde askerler terhis olabilecek. Bayramdan önce ve Meclis’ten onay aldıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanması anı itibari ile 6 aylık vatani görevini tamamlamış olan askerlerin derhal terhis edilebilmesi ve terhis edilecek olan asker sayısının da 130 bin olacağı açıklanan bilgiler arasında yerini aldı
AK Parti TBMM Grup Başkanı Naci Bostancı yaptığı açıklamada sistemin tam mutabakat ile geçmesini istediklerini ve bu nedenle komisyonda iyice incelenerek herkesin fikrini ortaya koyması gerektiğini söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyaç göstermesi ve Milli Savunma Bakanlığının uygun görmesi üzerine yedek subay aday adayı olarak silah altına alınacaklardan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen mesleğini fiilen icra edenler arasından bildirilenler temel askerlik eğitimini takiben Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilecek.